Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

SOLIDARNI POREZ KAO BELA KUGA !

Objavio Administrator in Obaveštenja · 21/2/2014 09:41:23
Tags: solidarniporeztrudnicepljačkabelakugaSindikatzdravstva



Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još jednom obaveštava članstvo, zaposlene i celokupnu javnost o posledicama neustavne, nakaradne i pogubne primene Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru(”Službeni glasnik RS” broj 108/2013), odnosno „solidarnog poreza”.
Sindikat je više meseci unazad upozoravao predstavnike Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja na nesagledive posledice koje će izazvati primena „solidarnog poreza”.
NAPOMINjEMO DA JE SINDIKAT POKRENUO INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI ZAKONA O UMANjENjU NETO PRIHODA LICA U JAVNOM SEKTORU.

Podsećamo da smo na sastanku održanom 03.02.2014.godine kome su prisustvovali ministar zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministar finansija Lazar Krstić sa saradnicima i usmeno saopštili da će se primenom „solidarnog poreza” oporezovati svaka trudnica i porodilja zaposlena u javnom sektoru, pa čak i one koje primaju minimalnu zaradu, iz razloga što naknada zarade kasni i po više meseci, a zatim se isplaćuje u jednom mesecu.


Odgovoreno je da problem postoji i da će se rešiti.

Navešćemo samo jedan od mnogobrojnih primera katastrofalnih posledica primene „solidarnog poreza”.
Sindikatu se obratila za pomoć porodilja, lekar po struci, čija mesečna naknada zarade iznosi 59.000,00 dinara.
Kako je naknadu zarade za novembar 2013. godine, decembar 2013. godine i januar mesec 2014. godine primila u februaru 2014. godine, dakle u ukupnom iznosu od 177.000,00 dinara, morala je da plati „solidarni porez” u ukupnom iznosu od 27.250,00 dinara!!!!!!!!!!!
Dakle, porodilja koja ima primanja ispod limita od 60.000,00 dinara, pored toga što joj je naknada zarade kasnila više od tri meseca, platila je „solidarni porez” u ukupnom iznosu od 27.250,00 dinara, odnosno dodatno je kažnjena i umesto tri, primila je dve i po naknade zarade!!!!!


Umesto da država plati kamatu na to što kasni sa isplatom naknade zarade više meseci, ona čak OTIMA i od trudnica i porodilja!!!!!!!!!
Da li nadležni organi i institucije znaju koliko je novčanih sredstava mesečno potrebno izdvojiti samo za osnovne potrebe koje iziskuje nega deteta!!??????


Da li se država na ovakav način bori protiv bele kuge?????

U Srbiji trenutno postoji nedovoljan broj lekara i medicinskih sestara, a država onemogućava novo zapošljavanje potrebnog kadra.
Veliki broj zdravstvenih radnika odlazi u inostranstvo, pa se broj zaposlenih smanjuje.
Ali to nije najgore.


OVAKVE MERE VLADE DOPRINOSE ŠIRENjU EPIDEMIJE ”BELE KUGE” U SRBIJI.
SAMO NAPRED, USKORO NAS NEĆE BITI!


Sindikat obaveštava članove, sve zaposlene i celokupnu javnost da ćemo i nadalje permanentno vršiti pritisak na Vladu Republike Srbije i resorna ministarstva u cilju izmene nakaradnih pravnih propisa!!!




© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu