Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

INICIJATIVA ZA IZMENU VISINE NAKNADE ZARADE ZBOG BOLOVANјA USLED PRUŽANјA USLUGA LICIMA OBOLELIM OD BOLESTI ZBOG KOJE JE PROGLAŠENA EPIDEMIJA ILI POJAVE ZARAZNE BOLESTI U USTANOVAMA ZDRAVSTVA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 13/3/2020 13:13:25

MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor LončarSindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam upućuje INICIJATIVU za izmene pozitivnih propisa, kako bi se omogućilo da zaposleni koji su privremeno sprečeni za rad usled pružanja usluga licima obolelim od bolesti zbog koje je proglašena epidemija ili pojave zarazne bolesti u zdravstvenim ustanovama, imaju pravo na naknadu zarade koja iznosi 100% od osnova za naknadu zarade.
Shodno važećim propisima, zaposleni u zdravstvu godinama unazad zbog rizika posla koji obavlјaju, za svoj rad usled kontakta sa pacijentima koji su oboleli od bolesti zbog koje je proglašena epidemija ili zarazne bolesti budu ”nagrađeni” sa drastično umanjenom platom usled privremene sprečenosti za rad. Dakle, propisima koji su na snazi, zaposlenima u ovom slučaju pripada pravo na naknadu zarade u visini od 65%.


Obzirom da je u toku širenje bolesti virusa covid - 19 i da zbog kontakta sa pacijentima postoji realna opasnost da zaposleni obole od ove bolesti ili da budu stavlјeni u karantin, smatramo da je neophodno ispraviti nepravdu prema zaposlenima koji obole na radu ili u vezi sa radom usled navedenih okolnosti.


Podsećamo da je Sindikat još pre više od dve godine podneo inicijativu za izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako bi se stvorio pravni osnov za isplatu naknade zarade u visini od 100% od osnova za naknadu zarade u navedenim slučajevima (tada je bila u toku epidemija morbila), ali naša opravdana inicijativa nije prihvaćena.


Sa iznetog, ukoliko u slučaju proglašenja epidemije ili pojave zarazne bolesti zaposleni u zdravstvenim ustanovama budu privremeno sprečeni za rad usled pružanja usluga licima obolelim od bolesti zbog koje je proglašena epidemija ili zarazne bolesti, apsolutno je neophodno propisati naknadu zarade u visini 100% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ista ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.


Isklјučivo na ovaj način bi se ispravila nepravda prema zaposlenima, koji rizikuju i sopstveni život u cilјu sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili bolesti zbog koje je proglašena epidemija. Očekujemo da ovu inicijativu prihvatite kao svoju i iznesete nadležnima na način kako je predloženo.


U slučaju da nadležni državni organi ne prihvate naslovlјenu inicijativu, predlažemo uvođenje specijalnog zakona za ovu priliku, u cilјu zaštite radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih.


Stojimo Vam na raspolaganju za razgovor na ovu temu, u vremenu kada Vam odgovara.

Predsednik  
dr Zoran Savić© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu