Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

INICIJATIVA ZA IZMENU UREDBE O KOEFICIJENTIMA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 21/2/2020 12:25:34

MINISTARSTVO ZDRAVLjA

Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam upućuje Inicijativu za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

Uredba je doneta 2001. godine, uz objašnjenje da će biti privremenog karaktera, a ta "privremenost" traje već dve decenije. Za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvu neophodno je primeniti čak  6 različitih osnovica.


Sindikat predlaže uvođenje jedinstvene osnovice, uz utvrđivanje novih koeficijenata i uspostavlјanje adekvatnog odnosa između njih, uvažavajući specifičnosti zanimanja i radno opterećenje zaposlenih. Pri tom je potrebno posebno sagledati zaposlene nemedicinske radnike i zdravstvene saradnike.


Zaposleni u administraciji sa četvrtim nivoom kvalifikacija imaju platu 33.208,34 dinara, odnosno tek nešto iznad minimalne zarade, što smatramo neprimerenim obzirom na poslove koje obavlјaju. Takođe, evidentan je i problem plata vozača u službama i zavodima za hitnu medicinsku pomoć, koji imaju minimalnu zaradu.

Zdravstveni saradnici učestvuju u pružanju zdravstvene zaštite i smatramo da ih treba adekvatno sagledati, kao i zdravstvene radnike.
Podsećamo da smo blagovremeno ukazivali nadležnim državnim organima, da procenat povećanja plata svih zaposlenih mora biti najmanje u visini procenta povećanja minimalne zarade. To nije prihvaćeno, pa sada imamo znatno veći broj zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu.


Da li je to pokazatelј privrednog rasta i pobolјšanja materijalnog položaja zaposlenih?


Cilј Sindikata, a nadamo se i Vaš, je smanjenje broja zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu i dalјe pobolјšanje materijalnog položaja svih zaposlenih. Zbog toga je izmena navedene uredbe neophodna.


Otvoreni smo za razgovor na ovu temu i dostavlјanje konkretnih predloga u vremenu kada to Vama odgovara.


Predsednik
dr Zoran Savić© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu