Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

INICIJATIVA ZA HITNO POSTUPANјE I REŠAVANјE RADNO-PRAVNOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH U INSTITUTIMA I ZAVODIMA ZA JAVNO ZDRAVLjE I OČUVANјE JAVNOG ZDRAVLjA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 16/1/2020 14:20:01

MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar


Na inicijativu članstva, predstavnika Sindikata zaposlenih u institutima i zavodima za javno zdravlјe, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam upućuje Inicijativu za rešavanje radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih u ovim ustanovama na jedinstven način.

Naime, u finansijskom planu RFZO za 2020.godinu, značajno su umanjena sredstva (za oko 60%) koja su namenjena institutima i zavodima za javno zdravlјe.

Ova sredstva nisu dovolјna za normalno funkcionisanje ustanova.


RFZO je do sada učestvovao u finansiranju plata zaposlenih u institutima i zavodima u iznosu od 34%, prihodi iz budžeta RS iznose 16%, a ostatak od 50% ustanove finansiraju iz prihoda koji ostvare na tržištu.
Sa ovako umanjenim sredstvima, zbog nelojalne konkurencije na tržištu i nesprovođenja Zakona o javnom zdravlјu, ovim ustanovama preti gašenje.

Zahtevamo da po hitnom postupku preduzmete sve mere u okviru zakonom poverenih nadležnosti, kako bi se ovaj problem rešio na jedinstven način, na zadovolјstvo zaposlenih i građana Republike Srbije, a radi očuvanja javnog zdravlјa.
Otvoreni smo za razgovor na ovu temu u vremenu kada to Vama odgovora i nudimo konkretna rešenja.
Očekujemo, Vašu hitnu reakciju u cilјu očuvanja javnog zdravlјa i radno-pravnog položaja zaposlenih.


                            
Predsednik
dr Zoran Savić

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu