Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

MOLBA ZA DAVANјE MIŠLjENјA VEZANO ZA PRIMENU UREDBE O DODATKU NA OSNOVNU PLATU

Objavio Administrator in Obaveštenja · 30/4/2020 09:20:15

MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar


Zbog nejednakog postupanja zdravstvenih ustanova vezano za primenu Uredbe o dodatku na osnovnu platu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i određenih zaposlenih koji obavlјaju poslove u oblasti zdravlјa, odnosno zaštite zdravlјa stanovništva Republike Srbije, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 48/2020), primorani smo da Vam se još jednom obratimo za davanje mišlјenja, kako bi svim zaposlenima u delatnosti zdravstva pripao dodatak na platu, shodno navedenoj uredbi.

Naime, u mnogim ustanovama ovaj dodatak nisu dobili svi zaposleni, iz kog razloga je neophodno da se da mišlјenje, radi otklanjanja svake sumnje da li ovaj dodatak na platu pripada zaposlenima koji imaju minimalnu zaradu, kao i lekarima koji su na specijalizaciji.
Mnogi od njih nisu dobili dodatak na platu shodno navedenoj uredbi, iako je u istoj jasno propisano da dodatak na platu od 10% ostvaruju zaposleni u zdravstvenim ustanovama, dakle svi zaposleni, bez izuzetka kako je to Sindikat i zahtevao.

Takođe, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je više puta u sredstvima javnog informisanja naveo da dodatak na platu od 10% pripada svim zaposlenima u zdravstvu.

Napominjemo da mnogi od zaposlenih koji nisu dobili dodatak na platu za mesec april 2020.godine, a koji su po našem mišlјenju oštećeni nepravilnom primenom ove uredbe, obavlјaju svakodnevno radne zadatke u COVID bolnicama, odnosno aktivno učestvuju na suzbijanju zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u javnim zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama.

Očekujemo Vaše hitno postupanje i davanje mišlјenja koje će otkloniti nedoumice vezano za primenu Uredbe i kojim će biti ispravlјena nepravda prema zaposlenima koji nisu dobili pripadajući dodatak na platu.


Predsednik
dr Zoran Savić
© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu