Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

JOŠ JEDNA POBEDA SINDIKATA – TRUDNICAMA I PORODILjAMA ĆE BITI REFUNDIRAN ”SOLIDARNI POREZ”

Objavio Administrator in Obaveštenja · 21/12/2015 13:27:53

 Nakon više od dve godine od preduzimanja aktivnosti Sindikata vezano za uvođenje ”solidarnog poreza” u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite, Vlada Republike Srbije je donela zaključak kojim se obustavlja dalja naplata neustavno i nezakonito naplaćenog ”solidarnog poreza”trudnicama i porodiljama čija su primanja manja od 60.000,00 dinara mesečno, a onim trudnicama i porodiljama kojima je porez naplaćen, izvršiće se povraćaj nezakonito naplaćenog iznosa poreza.

Podsećamo da smo još 11.10.2013. godine objavili saopštenje za javnost u kojem smo iskazali ogromno nezadovoljstvo najavljenim merama Vlade Republike Srbije o uvođenju ”solidarnog poreza”.

Pre nego što je Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru ušao u skupštinsku proceduru, Sindikat je dana 18.10.2013. godine o svim nepravilnostima obavestio i Vladu Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja, a nedugo zatim i Narodnu skupštinu Republike Srbije, kao i Odbor za zdravlje i porodicu.
Održane su i dve Javne sednice Republičkog odbora Sindikata u Beogradu i Novom Sadu.Upućeno je i više dopisa kako Vladi Republike Srbije, tako i resornim ministarstvima.

Sindikat je Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima dana 25.12.2013.godine, uputio PETICIJU sa više od 25.000 potpisa u kojoj je zahtevano između ostalog i izuzimanje zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti od plaćanja ”solidarnog poreza”. Tim povodom održano je više sastanaka u Ministarstvu zdravlja. Sindikat je 31.01.2014. godine uputio Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima inicijativu za izuzimanje zdravstva i socijalne zaštite od primene, odnosno za izmenu propisa o umanjenju neto prihoda zaposlenih u javnom sektoru na način da ukoliko se već primena nakaradnih pravnih propisa ne stavi van snage, da se oporezuje neto primanje zaposlenog za mesec, a ne svih primanja u mesecu.

Predstavnici našeg Sindikata su na sastanku održanom 03.02.2014.godine kome su prisustvovali tadašnji ministar zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministar finansija Lazar Krstić sa saradnicima i usmeno saopštili da će se primenom „solidarnog poreza” oporezovati svaka trudnica i porodilja zaposlena u javnom sektoru, pa čak i one koje primaju minimalnu zaradu, iz razloga što naknada zarade kasni i po više meseci, a zatim se isplaćuje u jednom mesecu.
Isto je navedeno i za sve zaposlene kojima kasne zarade po više meseci, a zatim se isplate u jednom mesecu.

Dana 07.02.2014.godine, skoro svi štampani mediji su objavili saopštenje našeg Sindikata povodom solidarnog poreza.

Nakon svega navedenog, Sindikat je dana 12.02.2014. godine POKRENUO INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI ZAKONA O UMANjENjU NETO PRIHODA LICA U JAVNOM SEKTORU ("Službeni glasnik RS", br. 108/2013) SA ZAHTEVOM ZA ODREĐIVANjE PRIVREMENE MERE.

Ovim povodom, Ustavni sud se još uvek nije oglasio. I danas smo ostali pri tvrdnji da je sporni zakon u celosti neustavan.Nakon svih preduzetih aktivnosti Sindikata i Zaštitnik građana je izvršio pritisak u istom cilju.
Ovakvim zaključkom Vlade RS, Sindikat je uspeo da zaštiti naše članove i sve zaposlene trudnice i porodilje u javnom sektoru koje su bile oštećene primenom ovako nakaradnog zakona.

Sindikat će i nadalje permanentno vršiti pritisak na Vladu Republike Srbije i resorna ministarstva u cilju zaštite prava zaposlenih.

PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA!


© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu