Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

UPUĆEN ZAHTEV NADLEŽNIMA ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Objavio Administrator in Obaveštenja · 29/12/2015 15:49:26
Vlada Republike Srbije
Predsednik, Aleksandar Vučić
Državna revizorska institucija
predsednik/generalni državni revizor, Radoslav Sretenović
Ministarstvo zdravlja
Ministar, ass dr Zlatibor Lončar
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Ministar, Aleksandar Vulin
Ministarstvo finansija
Ministar, Dušan Vujović
PREDMET:
ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆIPoštovani,

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije
, obraća Vam se sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.
Nakon upućenog zahteva i urgencije za isplatu jednokratne pomoći, Ministarstvo zdravlja je uputilo dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine u kojem se dozvoljava da se iz sopstvenih sredstava-prihoda zdravstvene ustanove isplati zaposlenima najviše do iznosa od 7.000,00 dinara. Na opšte zaprepašćenje svih zaposlenih, dana 28.12.2015.godine Ministarstvo zdravlja je uputilo novi dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine (isti broj kao predhodni dopis) u kojem se direktori ustanova obaveštavaju da u skladu sa obaveštenjem Državne revizorske institucije ne preduzimaju inicijativu navedenu u predhodnom dopisu kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći iz sopstvenih sredstava.

Nasuprot takvom mišljenju DRI, zaposlenima u delu javnog sektora odobrena je jednokratna pomoć i to: policiji (20.000,00), vojsci (10.000,00), prosveti (7.000,00), (policiji i vojsci mimo sredstava planiranih budžetom), dok su u pojedinim javnim preduzećima isplaćivane novogodišnje nagrade (20.000,00), a čak i 13. plata!

Sindikat podržava isplatu navedenih nagrada i pomoći i zahteva isto postupanje i prema zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti!

Podsećamo da se član 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, kao i član 17. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu, ne razlikuju od člana 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu kojem je propisano da se u 2016. godini ne mogu isplaćivati zaposlenima kod korisnika budžetskih sredstava nagrade i bonusi koji prema međunarodnim kriterijumima predstavljaju nestandardne, odnosno netransparentne oblike nagrada i bonusa (isplate u jednakim mesečnim iznosima za sve zaposlene i sl.).
Na ovo ukazujemo iz razloga što je zaposlenima po dopisu upućenom u 2014. i 2015. godini iz Ministarstva zdravlja, isplaćena novogodišnja nagrada iz sopstvenih prihoda ustanova, bez ikakvih primedbi DRI ili bilo kog drugog državnog organa.
Navedeni članovi zakona se odnose na budžetska sredstva, a ne na sopstvene prihode ustanova.
Ovakvim postupanjem Državne revizorske institucije, odnosno selektivnom primenom zakona, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti su diskriminisani, a pritom rade u teškim uslovima, spašavajući svakodnevno živote građana Republike Srbije.
Smatramo da apsolutno nismo zaslužili ovakvu diskriminaciju i tumačenje zakona na štetu isključivo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Insistiramo na preduzimanju mera za izmenu Zakona o budžetu i stvaranju uslova za isplatu pomoći.

Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i jednako sagledavanje zaposlenih u javnom sektoru.

Obzirom na navedeno, a kako zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nisu planirana sredstva za isplatu jednokratne pomoći ni u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, u slučaju daljeg ignorisanja opravdanog zahteva Sindikata, bićemo prinuđeni da svoja prava ostvarimo na ulici.

U Beogradu, 29.12.2015. godine

Predsednik
dr Zoran Savić

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu