Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

URGENCIJA ZA IZMENU UREDBE O KOEFICIJENTIMA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 9/10/2020 11:52:07MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministar, Siniša MaliSindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam upućuje Urgenciju za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.
Inicijativu za izmenu ove uredbe smo Vam uputili dana 21.02.2020.godine, ali smo iskazali razumevanje da se pregovori odlože zbog objektivnih razloga izazvanih epidemijom KOVID-19.
Smatramo da vremena za čekanje više nema, jer se moraju nagraditi zaposleni koji najviše rade, kao i zaposleni koji nisu adekvatno sagledani postojećom Uredbom.
Ukazujemo još jednom da je Uredba doneta 2001. godine, uz objašnjenje da će biti privremenog karaktera, a ta "privremenost" traje već skoro dve decenije. Trenutno za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvu neophodno je primeniti čak 6 različitih osnovica.
Sindikat predlaže uvođenje jedinstvene osnovice, uz utvrđivanje novih koeficijenata i uspostavlјanje adekvatnog odnosa između njih, uvažavajući specifičnosti zanimanja i radno opterećenje zaposlenih. Pri tom je potrebno posebno sagledati zaposlene nemedicinske radnike i zdravstvene saradnike.
Apsolutno je neprimereno da zaposleni u administraciji imaju platu tek nešto iznad minimalne zarade, obzirom na poslove koje obavlјaju, a koji nose veću odgovornost. Takođe, evidentan je i problem plata vozača u službama i zavodima za hitnu medicinsku pomoć, koji imaju minimalnu zaradu.
Zdravstveni radnici koji su nosioci delatnosti i koji su izloženi najvećem radnom opterećenju, moraju imati adekvatne koeficijente koji bi izrazili specifičnosti poslova koje obavlјaju.
Pozdravlјamo izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je najavio novo povećanje plata u javnom sektoru i podsećamo da procenat povećanja plata svih zaposlenih mora biti najmanje u visini procenta povećanja minimalne zarade, jer će se u suprotnom povećati broj zaposlenih koji imaju minimalnu zaradu.
Namera Sindikata, a nadamo se i Vaša, je smanjenje broja zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu i dalјe pobolјšanje materijalnog položaja svih zaposlenih. Zbog toga je izmena navedene uredbe neophodna.
Otvoreni smo za razgovor na ovu temu i dostavlјanje konkretnih predloga u vremenu kada to Vama odgovara.Predsednik
dr Zoran Savić
© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu