Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

ZAHTEV ZA ISPLATU NAKNADE ZARADE ZAPOSLENIM PORODILjAMA U APOTECI PANČEVO

Objavio Administrator in Obaveštenja · 21/3/2018 14:01:15


Apoteka Pančevo_Beogradska hronika 22.12.2017 from AA Design on Vimeo.



VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Ana Brnabić
MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE
Ministar, Branko Ružić
MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar



Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije su se za pomoć obratile zaposlene porodilјe u Apoteci Pančevo koje nisu primile naknadu zarade već 15 meseci. Na ovaj način bez osnovnih sredstava za život ostale su četiri porodice sa jedanaestoro maloletne dece.
Predstavnik lokalne samouprave i direktor ustanove prebacuju odgovornost, iako im je inspekcija rada naložila da postupe po zakonu. Prema informacijama koje smo dobili, direktor se pravda da zbog softverskih problema (nemogućnosti korišćenja istog) ne može da ispoštuje zakonsku proceduru koja bi omogućila isplatu naknada zarada porodilјama. Očigledno je da lokalni nosioci javnih ovlašćenja nisu u stanju da reše ovaj problem, s toga zahtevamo da se reši sa najvišeg državnog nivoa.
U javnosti su predstavlјene državne mere za rešavanje katastrofalne demografske situacije. Pitamo se kakva poruka se šalјe svim zaposlenima i mladim parovima koji žele da se ostvare kao roditelјi, kada majke sa dvoje, troje i više dece ne primaju naknadu zarade 15 meseci zbog bahatosti ili nesposobnosti lokalnih moćnika?
Idealna je prilika da ispravite ogromnu nepravdu i po hitnom postupku naložite nadležnim da isplate prinadležnosti zaposlenima u skladu sa zakonom.
Napominjemo i da je lokalna samouprava stavila katanac na Apoteku Pančevo iako to po zakonu nije smela da uradi. Zatvorene su brojne državne apoteke mimo zakona, a ostavlјene su samo po jedna prostorija za rad svakoj od njih i to pro forme.
Godinama unazad smo upozoravali da se moraju izjednačiti uslovi poslovanja državnih i privatnih apoteka za dobrobit pre svega građana, kao i društva u celini.
Deo građana u ruralnim sredinama je već ostao bez farmaceutske zdravstvene zaštite zbog "gašenja" državnih apoteka, na šta smo godinama unazad ukazivali.
Sačuvajte državno apotekarstvo, imamo pravo na dostupnost lekova, imamo pravo da se lečimo!
Očekujemo da na ovom primeru pokažete pravu borbu protiv bele kuge i stanete u zaštitu oštećenih majki heroja, koje ničim nisu zaslužile ovakvo ponižavanje.
                                                               

Predsednik  
dr Zoran Savić







© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu