Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

POVODOM 28.APRILA MEĐUNARODNOG DANA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLjA NA RADU

Objavio Administrator in Obaveštenja · 28/4/2020 09:33:0728.APRIL JE MEĐUNARODNI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLjA NA RADU.
Ovaj 28. april posvećen je uspomeni na sve one koji su se radeći svoj posao, zarazili korona virusom i izgubili svoju životnu bitku.

Neka nam zauvek u sećanju ostanu zdravstveni i svi drugi radnici koji su zbog obavlјanja svog posla umrli od posledica korona virusa.

Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti su svakodnevno izloženi višestrukim rizicima: psihičkim (stres…), ergonomskim (podizanje pacijenata…), fizičkim (radijacija…), hemijskim ( kancerogene materije…) i biološkim ( uzročnici infekcije…).

Potrebno je ispitati da li je postojeća zaštitna oprema adekvatna za suočavanje sa navedenim rizicima i da li je zaposlenima obezbeđena na vreme.

Da li je broj obolelih veći u ustanovama koje nemaju formiran Odbor za bezbednost i zdravlјe na radu? Zašto u nekim ustanovama nisu formirani Odbori za bezbednost i zdravlјe na radu?

Pandemija Covid – 19 virusa je u prvi plan iznela značaj zaštite zaposlenih od izlaganja infektivnim agensima na radnom mestu. Takođe se pokazao i izuzetan značaj ulaganja u kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i dobre i bezbedne uslove za rad zaposlenih, prvenstveno onih koji su na prvoj liniji odbrane.

To ulaganje mora biti još veće, a to je nemoguće sa smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.ULAGANјE U ZDRAVSTVO I PREVENTIVU JE ULAGANјE U BUDUĆNOST- ULAGANјE U ŽIVOT.
ZDRAVLjE NEMA CENU, A MI  IMAMO SAMO JEDAN ŽIVOT – ČUVAJMO GA.
NEK TO SVIMA BUDE JASNO, PRE NO ŠTO BUDE KASNO.

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu