Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

MOLBA ZA POSTUPANјE I DAVANјE INSTRUKCIJE ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 20/3/2020 13:19:39

MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam
se obraća sa molbom za davanje instrukcije za postupanje zdravstvenih ustanova tokom vanrednog stanja zbog nejednakog postupanja poslodavaca u istim ili sličnim situacijama i činjeničnom stanju.
Naime, pojedini poslodavci odobravaju zaposlenima odsustvo sa rada radi čuvanja dece do 12 godina u slučaju kada su oba roditelјa zaposlena, a drugi zbog nedostatka obavezujućeg akta po kojem bi omogućili odsustvo sa rada zaposlenih, zaposlenima ne odobravaju odsustvo u ove svrhe.

Takođe, postoje i nedoumice vezano za primenu Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, u smislu da li su poslodavci dužni da omoguće rad od kuće i zaposlenima u zdravstvu (npr. administraciji) ukoliko je moguće organizovati takav rad u skladu sa propisima.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije
najavlјen je prijem novih zaposlenih u zdravstvu, u kom slučaju bi se rešio problem nedostajućeg broja izvršilaca u zdravstvenim ustanovama. Očekujemo hitnu realizaciju prijema novozaposlenih.
Pozdravlјavamo najavlјeno povećanje plata za zaposlene u zdravstvu i očekujemo da se isto odnosi na sve zaposlene.
Apelujemo da se obezbede dovolјne količine zaštitne opreme za sve zaposlene, kako bi se uspešno izborili sa pandemijom zarazne bolesti covid -19
.
Zbog svega navedenog, molimo za davanje instrukcije radi otklanjanja nedoumica u vezi primene propisa i jedinstvenog postupanja svih zdravstvenih ustanova za vreme trajanja vanrednog stanja.


Predsednik

dr Zoran Savić© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu