Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

INSPEKCIJA RADA ODGOVORILA NA ZAHTEV SINDIKATA ZA ISPLATU NAKNADE ZARADE ZAPOSLENIM PORODILjAMA U APOTEKAMA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 27/9/2018 12:07:50Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Inspektorat za rad, odelјenje inspekcije rada Pančevo uputilo je odgovor Sindikatu na zahtev koji smo uputili, za isplatu naknade zarade zaposlenim porodilјama u apotekama.
Podsećamo da zaposlene porodilјe u apotekarskim ustanovama nisu primile naknadu zarade SKORO DVE GODINE!!!
Zbog toga je bez osnovnih sredstava za život ostalo više porodica sa dvoje, troje i više dece. Sindikat je više puta apelovao da se poštuje zakon i da zaposlene dobiju svoje prinadležnosti. Zahtevali smo i da se sankcionišu odgovorni nosioci javnih ovlašćenja.

Od strane nadležnih državnih organa i inspekcije rada, umesto postupanja, sankcionisanja odgovornih lica i isplate svih zaostalih naknada zarada zaposlenim porodilјama, dobili smo obaveštenje u kojem se navodi da apoteka Pančevo i njen zastupnik NISU IZVRŠILI REŠENјA KOJE JE DONELA INSPEKCIJA I UPUĆUJU ZAPOSLENE DA DALjE OSTVARIVANјE PRAVA IZ RADNOG ODNOSA MOGU OSTVARITI SUDSKIM PUTEM. Dakle, inspekcija rada nas upućuje da tužimo ustanovu koja je u blokadi, nema imovinu i prema njihovim rečima samo formalno postoji kao pravni subjekat.
PORUČUJU NAM DA ĆE PORODILjE SVOJA POTRAŽIVANјA NAPLATITI NIKAD!
Ovakvim blago rečeno sramnim postupanjem, odnosno nečinjenjem, DRŽAVA JE JOŠ JEDNOM POKAZALA KAKO SE OPHODI PREMA ZAPOSLENIM PORODILjAMA.
Ako je ovo put i način za pobolјšanje nataliteta, uklјučujući i nakaradni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, NE PREDSTOJI NAM SVETLA BUDUĆNOST!

Sindikat će nastaviti aktivnosti u cilјu vršenja pritiska na nadležne državne organe da poštuju zakon i pružanja pomoći zaposlenim porodilјama.

U prilogu možete pogledati navedeni dopis inspekcije rada. ( preuzmite OVDE )


© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu