Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

PRVOMAJSKI PROGLAS

Objavio Administrator in Obaveštenja · 26/4/2017 13:18:37

    Prvog maja obeležava se praznik rada. Dan kada su se naše kolege sindikalci još u 19. veku izborili za osmočasovno radno vreme.
Nadolazećim neoliberalizmom, prava radnika su svakim danom sve manja, a sindikalna borba se vratila dva veka unazad.
Danas se borimo da preživimo.
Godinama unazad zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite održavaju socijalni mir, izgarajući na poslu sa neadekvatnim primanjima.
Zbog niskih primanja i loših uslova rada, zaposleni odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom, jer je život samo jedan i nema reprizu.
Strpljenju je došao kraj.


Zato za ovaj Svetski dan radnika PORUČUJEMO

VREME JE DA KONAČNO ŽIVIMO KAO LjUDI, DOSTOJANSTVENO, OD SVOG RADA!


ZAHTEVAMO:

POVEĆAJTE PLATE, zato što obezbeđuju dostojanstvo radnika, socijalnu pravdu, političku i ekonomsku stabilnost i smanjivanje jaza između sve većeg broja siromašnih i malog broja bogatih.
Samo zadovoljan zaposleni koji može dostojanstveno da živi od svog rada može pružiti kvalitetnu uslugu zdravstvene i socijalne zaštite.

POVEĆAJTE MINIMALNU ZARADU, da se od iste može preživeti mesec.

POVEĆAJTE BROJ ZAPOSLENIH kako bismo pružili kvalitetniju uslugu na zadovoljstvo pacijenata i korisnika.

ZAPOSLITE MLADE kako bi ostali da rade u svojoj zemlji.


SPREČITE URUŠAVANjE ZDRAVSTVENOG SISTEMA!

STOP PRIVATIZACIJI APOTEKA!

POŠTUJTE PRAVA ZAPOSLENIH!

IMAMO PRAVO NA RAD,
ALI I NA ŽIVOT I LjUDSKO DOSTOJANSTVO!


SAOPŠTENjE - MINISTARSTVO ZDRAVLjA IZRAZILO OPRAVDANU SUMNjU U POSTUPAK IZDAVANjA U ZAKUP APOTEKE ŠABAC

Objavio Administrator in Obaveštenja · 25/4/2017 12:47:54
Ministarstvo zdravlja je dopisom broj 022-04-110/2016-02 od 21.04.2017. godine koji je upućen direktoru Apotekarske ustanove “Šabac” potvrdilo tvrdnje Sindikata i izrazilo opravdanu sumnju da se postupak otuđenja i raspolaganja imovinom ne sprovodi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o javnoj svojini. Sindikat pozdravlja ovakvo postupanje resornog ministarstva i očekuje da nadležni državni organi konačno preduzmu sve mere i radnje koje su u njihovoj nadležnosti u cilju sprečavanja daljeg nezakonitog izdavanja u zakup državnih apoteka. Još jednom ukazujemo da se pored navedenih zakona, grubo krše i Zakon o radu, kao i Uredba o Planu mreže zdravstvenih ustanova, a sve na štetu zaposlenih, državne imovine, kao i celokupnog građanstva kome se uskraćuje pravo na farmaceutsku zdravstvenu zaštitu u ruralnim sredinama. Jedini motiv lokalnih samouprava je da se po svaku cenu reše duga. Poštovanje Ustava i zakona njima nije prioritetni cilj.

MINISTRU LONČARU UPUĆENA INICIJATIVA ZA HITNO REŠAVANјE PROBLEMA U DRŽAVNOM APOTEKARSKOM SEKTORU

Objavio Administrator in Obaveštenja · 19/4/2017 15:26:09
Obraćamo vam se sa inicijativom za hitno rešavanje problema prisutnih u državnom apotekarskom sektoru kao integralnom delu zdravstvenog sistema u Republici Srbiji. Apoteka Pančevo je u blokadi od decembra 2015. a do danas nije pokrenuta niti jedna mera sanacije problema i prevencije svih potonjih (blokada apoteka Šabac, Bor, Sremska Mitrovica, Kikinda). Dugovanja svakodnevno rastu. Dugovanja apoteka, prema podacima Ministarstva finansija iz marta 2017. u kretala su se oko 1/5 ukupnih dugovanja u zdravstvu. U pitanju je sistemski problem koji ne trpi sporadična rešenja i dogovore na lokalnom nivou. Od ukupno 35 državnih ustanova ( sa oko 770 organizacionih jedinica na teritoriji RS), 26 ima dugovanja na osnovu izveštaja Ministarstva finansija (24.02.2017.), od toga prvih 6 generiše više od 86% duga. Za apoteke koje su u blokadi (Apoteka Pančevo, Apoteka Bor, Apoteka Šabac, Apoteka Sremska Mitrovica) i koje nose najveći deo dugovanja (13.5 miliona evra ili 66%), izdavanje u zakup nije rešenje, jer sredstva koja bi se eventualno dobila od zakupa ne mogu pokriti dugovanja (primer: Apoteka Šabac). U skladu sa dogovorom sa sastanka održanog 11. aprila 2017. godine, dostavlјamo Vam zajedničke predloge Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Farmaceutske komore Srbije i GSZSZ „Nezavisnost“ za rešenje problema: 1. Hitno donošenje zakonske regulative prvenstveno: • Pravilnika o Listi predmeta koji se mogu prodavati u apotekama, • Izmene i dopune Pravilnika o bližim uslovima za obavlјanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, • Zakona o apotekarskoj delatnosti (i preuzimanje osnivačkih prava od strane Ministarstva zdravlјa najkasnije u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu navedenog zakona). Donošenjem navedenih zakonskih propisa postići će se sledeći cilјevi: 1. Stroga kontrola apotekarske delatnosi sa cilјem da se obezbedi visok nivo zaštite javnog zdravlјa građana; 2. Postizanje odgovarajućeg nivoa kvaliteta i bezbednosti farmaceutskih usluga i procesa, odnosno snabdevanja stanovništva lekovima i određenim vrstama medicinskih sredstava, kao i drugim proizvodima za unapređenje i očuvanje zdravlјa i predmetima opšte upotrebe; 3. Obezbeđivanje odgovarajuće geografske dostupnosti za pacijente i druge korisnike farmaceutskih usluga; 4. Obezbeđivanje tržišne i ekonomske isplativosti obavlјanja apotekarske delatnosti; 5. Obezbeđivanje jednakih uslova za sve pružaoce apotekarske delatnosti; 6. Obezbeđivanje transparentnog rada i pojačane kontrole.

URGENCIJA ZA ODRŽAVANјE SASTANKA RADI REŠAVANјA ALARMANTNOG STANјA U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE ZBOG NEDOVOLjNOG BROJA IZVRŠILACA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 18/4/2017 14:30:49
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam je dana 07.03.2017.godine uputio zahtev za održavanje sastanka radi rešavanja alarmantnog stanja u ustanovama socijalne zaštite zbog nedovolјnog broja izvršilaca. Kako ni protekom više od mesec dana nije zakazan traženi sastanak, upućujemo Vam ovu urgenciju za postupanje u skladu sa iskazanim zahtevom. Ukoliko ne vodimo socijalni dijalog, onda je radikalniji vid aktivnosti jedino rešenje, što nije naš cilј, a nadamo se ni Vaš. Očekujemo Vaše postupanje u najkraćem mogućem roku u vremenu koje Vama odgovara.

OBAVEŠTENjE - POZIV ZA SAEMINAR SEKCIJE MLADIH

Objavio Administrator in Obaveštenja · 13/4/2017 12:19:59
Obaveštavamo Vas da Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije organizuje seminar, koji će se održati u periodu od 11. do 13. maja 2017. godine u Vrnjačkoj banji. Seminar se održava u hotelu „Top Hill Radosavljević“, Vrnjačka banja. Dolazak učesnika je 11. maja do 14 časova, a odlazak 13. maja posle doručka. Republički odbor Sindikata finansira troškove ishrane i smeštaja u hotelu, a sindikalna organizacija, odnosno okrug-grad finansira troškove prevoza učesnika. Podsećamo Vas na već donetu Odluku ROS-a, da ROS finansira troškove za po jednog učesnika (do 40 godina starosti) iz svakog okruga, dva iz Južnobačkog okruga i tri iz Beograda. Učesnici će agendu seminara dobiti na licu mesta. Molimo Vas da blagovremeno obavestite, članove Sekcije mladih Sindikata sa teritorije Vašeg okruga-grada, POS-a.

VAŽNO OBAVEŠTENjE - ODRŽAN SASTANAK SA MINISTROM ZDRAVLJA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 11/4/2017 14:17:08
Obaveštavamo Vas da je 11.aprila 2017.godine održan sastanak u Ministarstvu zdravlja sa ministrom zdravlja ass. dr Zlatiborom Lončarom sa saradnicima. Razgovarano je o otvorenim pitanjima. Sindikat je insistirao na rešavanju statusa apotekarskih ustanova. Ministar se složio za zahtevom Sindikata da se HITNOM izmenom pozitivnih propisa stvore uslovi za jednako poslovanje svih apoteka u Republici Srbiji, na čemu će se intenzivno raditi. Sindikat je još jednom ukazao na gorući problem nedovoljnog broja izvršilaca u ustanovama. S tim u vezi ministar zdravlja je izneo da je neophodno sprovesti još jedan krug racionalizacije, nakon čega će se u skladu sa aktom Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju zaposlenih izvršiti zapošljavanje zdravstvenih radnika do onog broja utvrđenog navedenim aktom.

7.APRIL - SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 7/4/2017 09:10:47

PRAVNO NASILjE NAD APOTEKAMA SE KONTINUIRANO SPROVODI

Objavio Administrator in Obaveštenja · 3/4/2017 11:41:39
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene i celokupnu javnost da se nastavlja pravno nasilje nad apotekarskim ustanovama u državnoj svojini. Ovoga puta predstavnici lokalne samouprave su se dosetili da isprazne poslovne prostorije apotekarskih jedinica Apoteke ”Šabac” od lica i stvari, kako bi se ”stvorili uslovi” za izdavanje u zakup ”dela” poslovnog prostora Apoteke “Šabac”, a sve na osnovu odredbe iz člana 164. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Odluke Skupštine grada Šapca, kao i Odluke Upravnog odbora Apoteke “Šabac”. Prema Javnom oglasu koji je objavljen u sredstvima javnog informisanja poslovne prostorije Apoteke “Šabac” izdaju se u zakup pojedinačno, na period od 10 godina??? Zakupac odnosno ponuđač može podneti ponudu samo za jedan poslovni prostor ili za više. Mišljenja smo da se na ovakav način ne mogu rešiti problemi apoteka.

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu