Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

ZAHTEV ZA UVEĆANjE PLATA SVIM ZAPOSLENIMA U DELATNOSTI ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE

Objavio Administrator in Obaveštenja · 26/8/2016 12:03:40

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Aleksandar Vučić
MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministar, Dušan Vujović
MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA
Ministar, Aleksandar Vulin

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije
obraća Vam se sa zahtevom za uvećanje plata ZA 10% svim zaposlenima u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite.

Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ("Službeni glasnik RS", br. 116/2014), osnovica za obračun i isplatu plata umanjena je za 10%.

Zaključkom Vlade Republike Srbije broj 121-13723/2015-1 od 25.decembra 2015.godine zaposlenima kod korisnika javnih sredstava uvećana je osnovica počev od plate za decembar 2015. godine i iznosi – neto 2.439,27 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za socijalno osiguranje. Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je više puta u sredstvima javnog informisanja izneo da je republički budžet na kraju avgusta 2016.godine u suficitu od 20 milijardi dinara, što je za 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od planiranog i najavio da će zaposlenima u javnom sektoru biti povećana plata.

Ministar finansija Dušan Vujović je potvrdio navedeno i izneo podatak da je u julu 2016. godine realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a u avgustu do sada još 20 milijardi.

Sa iznetog, smatramo da su se stekli uslovi za povećanje zarada zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u navedenom iznosu, jer svako povećanje plata ispod 7,8745% ne bi vratilo plate zaposlenima na nivo koji su imali pre umanjenja iz 2014.godine.

Podsećamo Vas na ogromno nezadovoljstvo zaposlenih neadekvatnim primanjima, obzirom na poslove koje obavljaju, a koji nose ogromnu odgovornost. Napominjemo, da povećanje minimalne zarade mora pratiti povećanje plata svim zaposlenima, iz razloga što će se u suprotnom pojedini poslovi administrativih radnika shodno još uvek važećoj Uredbi o koeficijentima... izjednačiti sa minimalnom zaradom.

U tom slučaju smanjiće se i odnos između najniže i najviše plate u zdravstvu koji trenutno iznosi 1:3,4!?
Očekujemo hitno postupanje Vlade Republike Srbije i podršku resornih ministarstava, shodno iskazanom opravdanom zahtevu Sindikata.S poštovanjem,                 

Predsednik
dr Zoran SavićDanas je Međunarodni dan mladih !!!

Objavio Administrator in Obaveštenja · 12/8/2016 13:41:18
Sekcije mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštitti Srbije čestita svim svojim članovima kao i mladim Koleginicama i Kolegama koji rade u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, i svim mladima Srbije i sveta, današnji praznik. Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Prvi put obeležen 2000. godine, a ovaj dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine.

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu