Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

PRVOMAJSKI PROGLAS 2019.

Objavio Administrator in Obaveštenja · 30/4/2019 10:35:55

Volim svoju zemlјu.

Ali hoću da i ona voli mene. Da ceni ono što jesam i što znam. Ono zašta sam se školovao, pekao zanat, radio i istovremeno studirao. Znam šta sam joj dao.


Zna li ona šta mi oduzima?


Ono najvažnije – vreme. Pušta me da čekam. Da čekam posao, kredit, stan, bolјi trenutak za ženidbu, rađanje, školovanje dece...


I u tom čekanju mi prođe mladost, život.


A ja hoću da živim sad i odmah. Hoću da sanjam otvorenih očiju. Hoću svetlu budućnost. Da država širom raširi ruke i prigrli radničku klasu koja gradi ovu zemlјu, i nas, koji tek stupamo na tržište rada.


Želim da to tržište istinski funkcioniše. Da se nude poslovi. Da mogu da apliciram na više mesta. Da biram posao, da smelo poslodavcu kažem svoje uslove i koliku platu očekujem.

Neću da radim za agenciju, da se ne zna ko mi je gazda, da ne mogu da se učlanim u sindikat, da ne znam kome da se žalim. Hoću celu platu na račun, neću „na ruke". Da žena i deca vide na papiru kolika je, da znam tačno koliko odvajam za zdravstveno i socijalno osiguranje. Da znam kolika će mi u starosti biti penzija, da ne strepim da li će biti i kada isplaćena, da li će je neko potrošiti umesto mene.


Hoću da se osamostalim. Neću da plaćam kiriju za tuđi stan. Hoću svoj. Da smelo uđem u tu omraženu instituciju, zvanu banka, od koje svi ovde imamo strah. Gde će me dočekati sa osmehom. Gde će mi reći: „Izvolite, hoćete li kredit po povolјnim uslovima"! Da me vuku za rukav, da se utrkuju koja će mi dati bolјe uslove.


Neću da mi moji pomažu. Hoću da svoju penziju troše na sebe, da nekada sebi priušte večeru u restoranu, pojedu sladoled, odu u pozorište... Da ja njima pomognem, kad ustreba.
Hoću da mi država ne dopusti da odem. Da me grčevito drži da ostanem tu gde sam rođen, gde sam odrastao, gde su mi majka i otac, sestra, drugari, gde slavim slavu.


Sve više država nas traži. Znaju oni dobro ko smo, koliko znamo i vredimo. Pa nije ta Nemačka glupa da donese zakon za lakše zapošlјavanje naših radnika. Čeka nas oberučke. I one sa srednjom i one sa visokom stručnom spremom.
Sve je to lepo. Tamo preko. Dobiti dobar i odgovoran posao, visoku platu, uzeti kredit, iznajmiti stan i kupiti dobra kola. Bez stresova i redovno ići na letnji i zimski odmor, birati destinaciju koju poželiš. Al', ne zove se to džabe pečalba, nadničenje u tuđini, putovanje u svet „trbuhom za kruhom"... Gorak je to hleb. Stalna jurnjava za novcem, nema tvog društva, nema kafe sa prijatelјima, svi govore tuđim jezikom, a tvoja deca polako zaboravlјaju maternji, naše običaje, dedu i babu, mesto gde su rasli..


Neću da nas cene samo u inostranstvu, već da Srbija zna koga je iznedrila. Hoću da ostanem ovde. Da radim i od svog rada normalno živim. Da imam argumente kada ćerki i sinu budem pokazivao put. Da on bude osvetlјen, da ne bude onaj „kojim se ređe ide", već sigurna i utabana staza kojom je s ponosom išao njihov otac.


Želim da naši prijatelјi i rodbina, rasuti po celom svetu, ne budu više nostalgični i da nam zavide na druženju i našem, srpskom duhu, koji još ovde postoji. Hoću da su lјubomorni na naše plate i uslove rada. Pa da požele da se vrate u domovinu.


Zato tražim da država poštuje radnika. Da prepozna one vrednosti i prava za koje se više od veka bori sindikat. Koje omogućuju napredak, pobolјšanje života i uslova rada svih zaposlenih. Da se slavi radništvo. Da se i sindikat pita. Da nas i Srbija prigrli kao što to čini naša organizacija.


I zato poručujemo svima, posebno mladima:
MI SMO BUDUĆNOST! MI SMO SVET!
ČEKAMO I TVOJU RUKU!
PRIDRUŽI NAM SE!


PREUZMITE NOVI PKU ZA SOCIJALNU ZAŠTITU

Objavio Administrator in Obaveštenja · 25/4/2019 13:32:35
Obaveštavamo Vas da je na našem sajtu u rubrici važni dokumenti objavljen novi Posebni kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji. Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije je jedini potpisnik ovog novog ugovora koji je daleko povoljniji po zaposlene od ugovora koji je prestao da važi, o čemu se možete uveriti klikom na link koji se nalazi u prilogu. Učlanite se u Sindikat čija se reč uvažava, ukoliko želite da se i Vaš glas čuje. Čestitamo svim zaposlenima u socijalnoj zaštiti novi, bolji Posebni kolektivni ugovor. Nastavljamo aktivnosti u cilju povećanja plata i poboljšanja uslova rada.

PKU ZA SOCIJALNU ZAŠTITU STUPIO NA SNAGU

Objavio Administrator in Obaveštenja · 22/4/2019 14:16:19
Obaveštavamo Vas da je dana 19. aprila 2019. godine u ”Službenom glasniku RS” broj 29/2019, objavlјen Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji. Ovaj ugovor je stupio na snagu danom objavlјivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”. Ugovor je zaklјučen na period od tri godine, počev od dana njegovog stupanja na snagu. Pravo na otpremninu pri odlasku u penziju, jubilarne nagrade, naknadu troškova pogrebnih usluga, kao i pravo na naknadu štete zbog povrede na radu ili profesionalnog obolјenja, ostvaruju svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite počev od 1. februara 2019. godine.

VAŽNO OBAVEŠTENјE - VLADA REPUBLIKE SRBIJE DALA SAGLASNOST NA PREDLOG NOVOG POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA DELATNOST SOCIJALNE ZAŠTITE

Objavio Administrator in Obaveštenja · 11/4/2019 15:13:25
Dragi članovi, Obaveštavamo Vas da je na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije data saglasnost za zaklјučivanje NOVOG POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU U REPUBLICI SRBIJI. Sa zadovolјstvom konstatujemo da je pregovarački tim Vlade Republike Srbije na čelu sa Ministarstvom za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja prihvatio većinu zahteva Sindikata da se ZNAČAJNO UNAPREDI RADNO-PRAVNI I MATERIJALNI POLOŽAJ ZAPOSLENIH. NOVI UGOVOR JE NESUMNјIVO POVOLjNIJI PO ZAPOSLENE, SA BROJNIM ODREDBAMA KOJE SU UNAPREĐENE U KORIST ZAPOSLENIH. Zahvalјujemo se članstvu na iskazanoj podršci i strplјenju i nastavlјamo dalјi rad na unapređenju uslova rada i materijalnog položaja zaposlenih. Podsećamo da je naš Sindikat bio jedini učesnik u pregovaranju za zaklјučivanje ovog ugovora!!!

ODRŽAN SEMINAR NA TEMU „JAVNI NASTUP I SPOSOBNOST PREDSTAVLJANJA“

Objavio Administrator in Obaveštenja · 11/4/2019 12:54:13
Dana 21. i 22.03.2019. godine održan je seminar sekcije mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije na temu „Javni nastup i sposobnost predstavljanja“. Predavanje su održali predavači sa Insituta „MainPoint“ u dve faze i to: 1. Izlagačka pismenost 2. Sposobnost obraćanja publici Na svetu se svakog dana izvede više od 30 miliona prezentacija. Možemo samo da pretpostavimo koliko se tokom jednog dana obavi predavanja na različite teme ili koliko se održi poslovnih sastanaka. U svim pomenutim oblicima nastupanja akteri govore, iskazuju, izražavaju svoje misli, komuniciraju, kako bi ostavili dobar utisak, kako bi nekoga u nešto uverili, predstavili učinak svog rada i tako dalje… Učenjem tehnika javnog govora razvija se takozvana izlagačka pismenost. Izlagačka pismenost je suštinski važna veština za 21. vek. Može slobodno da se uporedi sa znanjem stranih jezika ili kompjuterskih programa. Izlagačka pismenost je najefikasniji način da drugima kažete ko ste i do čega vam je stalo. Ona utiče na vaše samopouzdanje i na vaš uspeh u životu, kako god ga vi definisali.

Objavlјeni Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Objavio Administrator in Obaveštenja · 10/4/2019 13:51:12
Obaveštavamo Vas da su dana 3. aprila 2019. godine u ”Službenom glasniku RS” broj 25/2019, objavlјeni Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Navedeni zakoni stupaju na snagu dana 11. aprila 2019.godine.

ZAHTEV ZA POŠTOVANјE PRAVA IZ PKU

Objavio Administrator in Obaveštenja · 4/4/2019 13:10:49
Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije su se za pomoć obratile brojne sindikalne organizacije, zbog toga što pojedine filijale RFZO-a još uvek ne vrše prenos sredstava koja se odnose na prava iz radnog odnosa u skladu sa zaklјučenim novim Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 106/2018). S tim u vezi, Sindikat Vam se obraća sa zahtevom za davanje Instrukcije ka svim filijalama RFZO, u smislu da su dužne da obezbede sredstva za ove namene, a radi ujednačavanja postupanja i obaveza koje filijale imaju prema zdravstvenim ustanovama. Kao dokaz naših tvrdnji, u prilogu Vam dostavlјamo dopis filijale za Šumadijski okrug Kragujevac 03 broj: 450-579/2019 od 01.04.2019.godine, kao i filijale za Nišavski okrug sa sedištem u Nišu 06 broj: 54-275/2019-183-2 od 06.03.2019.godine. Očekujemo Vaše hitno postupanje u skladu sa iskazanim opravdanim zahtevom Sindikata, radi otklanjanja nepravilnosti i izbegavanja eventualnih sudskih sporova.

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu