Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

Održan sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave povodom Zakona o zaposlenima u javnim službama

Objavio Administrator in Obaveštenja · 28/7/2017 14:25:11
Obaveštavamo Vas da je danas održan sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave povodom Zakona o zaposlenima u javnim službama.
Sastanku su pored ministra, Branka Ružića i predstavnika sindikata zdravstva, prosvete, nauke, kulture i predškolskog obrazovanja prisusvovali i predstvnici resornih ministarstava.
Iznete su primedbde, sugestije i predlozi na radnu verziju ovog zakona od 17.07.2017. godine. Dogovoreno je da sindikati svoje primedbe dostave i pisanim putem i da se nastavi rad na dalјem usaglašavanju stavova po pitanju ovog zakona.


SAOPŠTENјE: PRAVNO NASILjE NAD APOTEKAMA NE JENјAVA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 18/7/2017 10:49:14
Obaveštavamo javnost da se nastavlјa pravno nasilјe nad apotekarskim ustanovama u državnoj svojini. Prema saznanjima sa kojima raspolažemo, predstavnici lokalne samouprave su doneli ”brilјatnu” odluku da se celokupna apoteka Sombor uklјučujući i zaposlene izda u zakup vlasnicima privatnog kapitala. Sindikat godinama unazad ukazuje da su ovakve odluke u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o javnoj svojini, Uredbom o Planu mreže zdravstvenih ustanova, kao i Zakonom o radu. Pitamo zbog čega povodom ovakvog brutalnog kršenja prinudnih propisa i delovanja na štetu javne imovine, nadležno pravobranilaštvo ne preduzima poverena mu ovlašćenja? Nadležnim državnim organima smo više puta ukazali da su pojedine apoteke u državnoj svojini već izdate u zakup vlasnicima privatnog kapitala na potpuno nezakonit način. Uprkos uveravanjima resornih ministara da će problem apoteka biti rešen najkasnije do završetka 2016. godine, do danas problem ne samo da nije rešen, već se produblјuje, a kao što smo naveli, pravno nasilјe se nastavlјa, apoteke se izdaju u zakup na apsolutno nezakonit način.

ZAHTEV ZA HITNO REŠAVANјE STATUSA APOTEKA U SKLADU SA POZITIVNIM PROPISIMA I PRESTANAK PRAVNOG NASILjA NAD ZAPOSLENIMA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 14/7/2017 10:44:57
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije vam još jednom upućuje ZAHTEV DA SE PO HITNOM POSTUPKU OBUSTAVI NEZAKONITO IZDAVANјE U ZAKUP APOTEKA IZ PLANA MREŽE ZDRAVSTVENIH USTANOVA VLASNICIMA PRIVATNOG KAPITALA, kao i da se s tim u vezi spreči da zaposlenimana apsolutno nezakonit način prestane radni odnos. Upoznati ste da su pojedine apoteke u državnoj svojini već izdate u zakup vlasnicima privatnog kapitala na potpuno nezakonit način, grubim kršenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o javnoj svojini, Uredbe o Planu mreže zdravstvenih ustanova, kao i Zakona o radu, a sve na štetu kako zaposlenih, tako i imovine u javnoj svojini. Sindikat je više puta ukazao na nezakonito postupanje pojedinih lokalnih samouprava. Nezapamćeno pravno nasilјe nad apotekama se nastavlјa. Ovog puta skupština grada Sombora je na sednici održanoj 11.07.2017.godine usvojila Odluku o ostvarivanju uslova za "potpuniju" i "kvalitetniju" zdravstvenu zaštitu građana grada Sombora.

ZAHTEV ZA IZMENU KRIVIČNOG ZAKONIKA I POSTAVLjANјE POJAČANOG OBEZBEĐENјA U SVIM USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Objavio Administrator in Obaveštenja · 13/7/2017 11:33:38
Povodom tragičnog događaja ispred Centra za socijalni rad u Rakovici u kojem su smrtno stradale dve osobe, a teško povređena tri zaposlena, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam upućuje zahtev za izmenu Krivičnog zakonika i postavlјanje pojačanog obezbeđenja u svim ustanovama socijalne zaštite. Sindikat godinama unazad (prvi dopis je poslat 2006.godine) ukazuje nadležnim državnim organima da je neophodna hitna izmena Krivičnog zakonika u smislu da zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti dobiju veću zaštitu, te da se pooštri kaznena politika prema učiniocima krivičnih dela koja se izvrše protiv zaposlenih u ovim delatnostima na njihovim radnim mestima. Ministarstvu pravde Republike Srbije smo 2015. godine poslali konkretne predloge za izmene Krivičnog zakonika, ali do današnjeg dana na podnetu inicijativu nismo dobili čak ni odgovor. Posledice svega su evidentne.

SAOPŠTENјE

Objavio Administrator in Obaveštenja · 12/7/2017 11:39:14
Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 61/2017) usvojen je zahtev Sindikata za povećanje broja izvršilaca u zdravstvenim ustanovama u delu koji se odnosi na sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu. Kada je reč o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, broj izvršilaca shodno navedenoj odluci je u većini ustanova manji, što dalјe znači da će se sprovoditi racionalizacija zaposlenih.

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu