Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

U Ministarstvu zdravlјa razmatran Predlog vrednovanja i razvrstavanja radnih mesta u platne grupe i razrede

Objavio Administrator in Obaveštenja · 31/7/2018 14:04:00Danas je u Ministarstvu zdravlјa održan sastanak kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva i reprezentativnih sindikata u zdravstvu. Na sastanku je razmatran Predlog vrednovanja i razvrstavanja radnih mesta u platne grupe i razrede.

Iznete su i konkretne primedbe, predlozi i sugestije za izmenu ovog predloga.
Nadležni organi Sindikata će zauzeti stav o ovom Predlogu i isti dostaviti resornom ministarstvu.
PRIMEDBE, MIŠLjENјA I SUGESTIJE NA ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Objavio Administrator in Obaveštenja · 16/7/2018 14:03:46
U Zakonu je izvršeno selektivno upodoblјavanje pre svega sa Zakonom o zaposlenima u javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), a isti nije upodoblјen ni sa rešenjima koja su predviđena planiranim izmenama i dopunama Zakona o štrajku. Rešenja koja smo izborili vođenjem socijalnog dijaloga i koja su ugrađena u Zakon o zaposlenima u javnim službama, pokušavaju se ovim zakonom poništiti na štetu zaposlenih. Godinama ukazujemo da je neophodno da se Zakonom o socijalnoj zaštiti uredi pitanje načina finansiranja zdravstvenih radnika u socijalnoj zaštiti. Takvo rešenje, u nacrtu ovog zakona nije predviđeno. Zahtevamo da se položaj zdravstvenih radnika u socijalnoj zaštiti izjednači sa položajem zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama, kao i da se način finansiranja istih, jasno propiše Zakonom o socijalnoj zaštiti. U zakonu nije predviđeno ni profesionalno napredovanje zaposlenih, iako član 16. Zakona o zaposlenima u javnim službama propisuje da zaposleni ima pravo da profesionalno napreduje u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad javne službe.

Objavlјen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova

Objavio Administrator in Obaveštenja · 9/7/2018 10:50:38
Obaveštavamo Vas da je dana 29. juna 2018. godine u ”Službenom glasniku RS” broj 50/2018, objavlјen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova. Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavlјivanja u ”Službenom glasniku RS”.

DRUGA URGENCIJA ZA ISPLATU NAKNADE ZARADE ZAPOSLENIM PORODILjAMA U APOTEKAMA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 6/7/2018 12:33:54
Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još jednom su se za pomoć obratile zaposlene porodilјe u apotekarskim ustanovama koje nisu primile naknadu zarade VIŠE OD 20 MESECI. Ponavlјamo da je bez osnovnih sredstava za život ostalo više porodica. Sindikat Vam je uputio naslovlјeni zahtev pod brojem 31/18 od 21.03.2018.godine, kao i urgenciju broj 49/18 od 18.04.2018.godine, ali do dana sačinjavanja ovog dopisa ništa nije urađeno da se isplate naknade zarade zaposlenim porodilјama. Sredstva javnog informisanja su prenela da je Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio:"Džabe nam je što ćemo probleme da rešavamo, što ćemo da se obradujemo većim platama i penzijama za tri ili četiri meseca većim nego ikada, ukoliko ne budemo imali dece." Na primeru apotekarskih ustanova vidimo kako se država ophodi prema zaposlenim porodilјama sa dvoje, troje i više dece. Na sistemsko urušavanje državnog apotekarskog sektora ukazali smo još 2012. godine. Mimo zakona zatvorene su brojne apoteke, čime je deo građana u ruralnim sredinama ostao bez farmaceutske zdravstvene zaštite.

INSTITUT ZA MEDICINU RADA SRBIJE SMATRA DA JE INICIJATIVA SINDIKATA ZA IZMENU NAKNADE ZARADE ZA VREME BOLOVANјA OPRAVDANA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 3/7/2018 11:33:32
Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" SMATRA DA JE OPRAVDANA podneta INICIJATIVA našeg Sindikata za izmene i dopune Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju na način da se zaposlenima koji obole od zarazne bolesti usled obavlјanja svojih radnih zadataka, odnosno pružanja usluga zdravstvene zaštite licima obolelim od zaraznih bolesti, OMOGUĆI ISPLATA NAKNADE ZARADE U VISINI 100% PROSEČNE ZARADE U PRETHODNIH 12 MESECI PRE MESECA U KOJEM JE NASTUPILA PRIVREMENA SPREČENOST ZA RAD. Institut smatra da je inicijativa opravdana pod sledećim uslovima: 1.da je zdravstveni radnik oboleo od zarazne bolesti za koju ne postoji adekvatna vakcina, kao i u slučaju zarazne bolesti za koju postoji adekvatna vakcina, ako poseduje validnu dokumentaciju o vakcinaciji i eventualnoj revakcinaciji, 2.da poslodavac nije obezbedio vakcinaciju zdravstvenih radnika.

© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu